Koska ! Marka Olmak Ve Diğerleri






Neden markalaşamıyoruz? Bu soru normalde  de rahatsız olduğum ve hep kendi kendime sorduğum bir soru.Neden markalaşamıyoruz,zengin coğrafyamızın verdiği onlarca ''özel'' nimet varken neden biz bunları sürekli başkalarına kaptırıyoruz? 40 yıllık beyaz peynir neden yurt dışında ''Feta'' olarak satılıyor ya da Allah'tan korkun yaa yoğurt'u ''Greek Yoghurt'' olarak pazarlamak da nedir ?! Ayran'ın hammaddesi yoğurt olduğuna göre yoğurt kime nasıl mal edilmiş? İnternette pek çok kaynak var tabi ayranın oluşumu ile ilgili ancak bana en çarpıcı gelen şu;


budapeşte'de üzüglod etnoloji enstitüsü'nde çalışmalarını sürdüren ünlü türkolog prof. ferenc kerengi ve ekibi mencüristan'ın güneyinde açılan bir kurgandaki hakan mezarının kitabesini çözümlemeyi başarınca ayranın tarihi ile ilgili ayrıntılara da rastlamış oldular.

bu kitabede şu satırlar yazıyordu:

"kici ograş gelezde
ter keleb kafazuga
yayuk sovuk çeperdi
ayrana agazuga"

yani:
"insan uğraş verdiğinde
alnından ter boşanır
yayık serinlik olsun diye
ağzına ayran yarattı" denmektedir.


karbon14 yöntemi ile yapılan incelemeler kitabenin m.ö. 250 yılına ait olduğunu göstermiştir. 

E nerde bu kronoloji? Nerde ''Greek''ler ışınlandınız mı mübarek yaa nerden nereye bu coğrafya !Çok kızıyorum yaa. 

Dönem atladık çağ geçti hani nasıl eski Orta Çağ'da derebeylikler vardı şimdi de şirketler var.Artık şirketlerin yükselişe geçtiği markalaşmanın tavan yaptığı bir çağdayız. Amerika gibi güçlü bir devletin başkanının ünlü ve güçlü bir iş adamı olması ya da kendi maiyetinde ki ünlü markalaşmış firmaların toplamının devlet hazinesinden daha güçlü ekonomik değerlere sahip olması bunların en büyük kanıtı değil mi ?

Bize mal olan ancak hala yeterince pazarlaması yapılamamış,anlatılamamış markalarımızdan biri de Koska.

Koska'da lokum tezgahı

Ben Koska'yı çok seviyorum yani belki yan ürünleri tartışılır ama cevizli yaz helvasını ya da kuru meyveli helvasını tek geçerim kalp sen ben <3.

Birde Merter'de ki fabrika satış mağzasında yanılmıyorsam bir saatten sonra yaş pastalar %50 indirimliydi pastaları da fena değil hani. Geçenlerde kısa bir flashback olması bakımından Cağloğlu'na gittim gezdiğim yerler anlatmakla bitmez tabi ama Beyazıt otobüs son duraklarına yakın Koska'yı görünce girmeden edemedim.



Atıştırmalık boyuntun da ki ''koz helva''



Tabi turistik bir yer olduğundan bayram yeri gibi şenlikli.Çalışanları çok sıcak ve yardımsever  bi çok çıldırtıcı lezzet var hele ki benim gibi tatlıcıysanız tam bir cennet.

Baklavalar da iddialı 


Canımız çok tatlı çektiğinden açık çikolata ve şekerlemelerden aldık dilediğiniz kadar tarttırıp alabiliyorsunuz.Ben hakkımı ; badem şekeri,çikolata kaplı portakal kabuğu draje ve fındık draje,antep fıstıklı ve kakaolu koz helva ve minnak helvalardan yana kullandım gözüme çok hoş geldi valla. Ama koz helvaların tadını hiç beğenmedim bunu söylemeliyim.

Karışık tatlı atıştırmalıklar



Sonra çok sevdiğim narlı-antepfıstıklı lokumdan kestirdim biraz ama tadı sanki değişmiş gibiydi bayaa üzüldüm yani eski lokumlar hafif daha yumoş olmasından mütevellit hoşuma gidiyor ama bu lokum kayış gibi sertti vallahi hiç bayat lokum yemediğimden (ya da öyle sanıyorum) çokta anlamadım acaba tazelikten mi yoksa içeriği mi değişti ?

Narlı antep fıstıklı lokum



Antep Fıstıklı Çikolata diye bir şey gördüm ve laap diye aldım fiyatı yanılmıyorsam 5.75 falandı 35gr.mış ama alırken bir heyecan içerisinde olduğumdan valla bu paket niye bu kadar hafif demek aklıma gelmemişti.

35 gr.lık tek kişilik dev kadro 
Merak edenler için ''içindekiler''


Çikolatayı bir açtım ben şok! Meğer çikolata dediğim bildiğin antep fıstıklı çikolata kaplama krokanmış. Biraz tabii hayal kırıklığı oldu.Paketin içerisinden 4 parça çıkıyor hepside incecik böyle  işte ama tadı ehh derim sanki böyle gofret yermişim gibi bir his bıraktı bende ama krokan olduğundan arada şekerli fıstıklar dişime yapışıp beni gıcık etmedi değil.

''Altın kadar değerli'' mottosu için sarı renkli kap kullanılmış sahar 


Üzerinde ki çikolata çok ince olduğundan hemen el ısısı ile de eriyor 






Koska bir değer bir marka yani ''bizden biri'' bırakalım donut yemeleri waffle tutkunluğunu da dönelim lokumumuza helvamıza.

Ne demiş Erdal Bakkal ''Paran varken  gider alışverişini marketten yaparsın ay sonu veresiye defterine bakkala yazdırmaya gelirsin'' ya da böyle bişeydi pff hatırlamıyorum.



Okuduğunuz için teşekkürler:)






















Yorumlar

  1. Görüşlerini paylaştığın için teşekkürler Deniz'cim faydalı oldu... Dediğin gibi koska çok eski bir marka ancak yeterınce popüler değil. Bundan mütevellit olsa gerektir ki mükemmel tatlarda ürünleri de yok... Arz-talep sorunsalı. Ama Fatih Fevzipaşa cad. Koskadan alınan çikolatalı fıstıklı, günlük pastalar çok lezzetli diyebilirim. Aynı yol üzerinde Uzay Pastanesi var kiii,, offff.... offff... Oraya muhakkak gitmelisin. Bir ek pastası var deli olursun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh evet pastaları <3 inovasyon içinde kendi çaplarında yardırıyorlar bence temennim yurtıdşında bari alsın yürüsünler :)

      Sil

Yorum Gönder