Sütçüoğulları İle Trileçeyi Anlamak !
Benim enfes ikilim! Trilçe ve ekler <3 |
Ben sana triliçeyi yapamazsın demedim ; ben sana triliçeyi anlayamazsın bam teline dokunamazsın dedim.
Tatlı
orjinalinde İnek, Keçi ve Manda (bazı rivayetlere göre Koyun, Keçi ve Manda)
sütüyle üretilmeye başlamışken sanayileşmenin gazabına uğramış ve 1930'lardan sonra sadece işlenmiş süt ve krema
kullanılarak yapılmaya başlanmış.
Tarih boyunca bir çok lezzet bir çok lezzete
benzetilir tabii triliçe için de bir çok rivayette bulunulmuş Meksika’dan tutun
da İspanya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafya da herkes bu tatlının ‘’mucidi’’
olmak istemiş.
İsimle
alakalı da rivayetler var mesela üretiminde 3 farklı süt kullanıldığı için
İspanya'da "Tres Leches/Üç Süt" olarak adlandırılmış.Bildiğiniz üzere trileçenin yapılışı üç ana unsurdan oluşmaktadır; kek,süt karışımı ve sos. Çok
alakası yok evet ama bende bu üç sebepten dolayı Tres Leche denildiğini
düşünüyorum. (komik tabi.)
Triliçe
demek öööyle herhangi bir keke süt dökelim hop üstüne krema dökelim demek değil
mesela kek süngerimsi yapılı pandispanyadır içinde minik baloncuklar bulunmalıdır
yoksa olmazsa olmaz neden? Trileçe'nin
özelliği süt karışımının kekin içindeki minik baloncuklara hapsolmasındandır da
o yüzden !
Triliçe ile bakışmak isimli eser |
Gelelim
benim şerbet dediğim süt karışımına.Sanayileşmeden dolayı eski triliçelerin
artık kalmadığını söylemiştik yani üç süt birbirine karıştırılarak kullanılmaz.
Sütlerden elde edilen farklı kıvamlarda süt kremaları süt ile birlikte
kullanılmaktadır.(En orjinal popüler ve organik ve iyi ihtimalle !) Sos demek orjinalde karamelli marjinalde frambuazlı oluyor
hepsi de ayrı güzel bence hatta kışın karamel yazın ferah ferah frambuazcıyım
desem yeridir.
Beğenemediğim incirli muhallebi |
Triliçe
hakkında bu kadar şey bildikten sonra evet her yerde yiyemiyorsunuz haliyle hep
derim ‘’Kenarda köşede kalan kimi zaman starlardan daha değerlidir’’ Diye. Alibeyköy’de
ki Yonca Sütçüoğulları da işte bundan!
Başta
triliçe olmak üzere bir çok çeşit sütlü tatlı yapıyorlar.Sürekli müşterisi
olduğumdan kulağıma gelen fiskoslar oldu .Triliçeyi kendilerinin popüler
kültüre tekrar kazandırdıkları bir çok popüler lokanta için ürettikleri triliçeyi
sattıkları ve hatta Ata Demirer’in kendilerinin müdavimleri olduğu edindiğim
bazı fiskoslardan desem ?
Adamlar
hakkıyla yapıyor bu işi evet üretim aşamasını çok sorgulamadım tabi ama en
büyük avantajları her daim ‘’taze ucuz
ve kaliteli’’ ürün bulabilmek hatta yakalarsanız fıstıklı burma kadayıfları
tazeyse yumulun derim !
Beğenemediğim fıstıklı muhallebi vol.2 |
Balkan göçmenlerinde sevdiğim şeylerden biri de
doğallığa önem vermeleri ve klasik Türk Damak Tadı’nın aksine şekeri ‘’abartmamaları’’ mesela kadayıf baymıyor tatlılıktan
gayet kıvamında tadı tuzu bence. Dondurmaları var denemedim bir de incirli ve
fıstıklı olmak üzere bir çok muhallebileri var denedim ama pek beğenemedim ama kazandibi,tavuk göğsü,kadayıf,triliçe,ekler ve profiterol efsane! Bir de paket ya da servis
farketmeksizin ne aldığınıza bakmadan sürekli sorarlar ‘’ekstradan tatlının
üstüne fıstık,fındık,Hindistan cevizi ister misiniz ?’’ diye Bence çok hoş bir
nüans üstelik herhangi bir ücret de talep etmezler.Ancak dürüst olmak gerekirse
profiterol ya da eklerin hamurunu biraz kaba buluyorum fakat kreması ve
çikolatası hafif olduğundan alıyorum buna biraz dikkat edilirse güzel daha da
güzel olabilir.
Okuduğunuz
için teşekkürler J
Yorumlar
Yorum Gönder