Sütçüoğulları İle Trileçeyi Anlamak !


Benim enfes ikilim! Trilçe ve ekler <3

Ben sana triliçeyi yapamazsın demedim ; ben sana triliçeyi anlayamazsın bam teline dokunamazsın dedim.
Tatlı orjinalinde İnek, Keçi ve Manda (bazı rivayetlere göre Koyun, Keçi ve Manda) sütüyle üretilmeye başlamışken sanayileşmenin gazabına uğramış ve  1930'lardan sonra sadece işlenmiş süt ve krema kullanılarak yapılmaya başlanmış.
Tarih boyunca bir çok lezzet bir çok lezzete benzetilir tabii triliçe için de bir çok rivayette bulunulmuş Meksika’dan tutun da İspanya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafya da herkes bu tatlının ‘’mucidi’’ olmak istemiş.
İsimle alakalı da rivayetler var mesela üretiminde 3 farklı süt kullanıldığı için İspanya'da "Tres Leches/Üç Süt" olarak adlandırılmış.Bildiğiniz üzere trileçenin yapılışı üç ana unsurdan oluşmaktadır; kek,süt karışımı ve sos. Çok alakası yok evet ama bende bu üç sebepten dolayı Tres Leche denildiğini düşünüyorum. (komik tabi.)
Triliçe demek öööyle herhangi bir keke süt dökelim hop üstüne krema dökelim demek değil mesela kek süngerimsi yapılı pandispanyadır içinde minik baloncuklar bulunmalıdır yoksa olmazsa olmaz neden?  Trileçe'nin özelliği süt karışımının kekin içindeki minik baloncuklara hapsolmasındandır da o yüzden !

Triliçe ile bakışmak isimli eser

Gelelim benim şerbet dediğim süt karışımına.Sanayileşmeden dolayı eski triliçelerin artık kalmadığını söylemiştik yani üç süt birbirine karıştırılarak kullanılmaz. Sütlerden elde edilen farklı kıvamlarda süt kremaları süt ile birlikte kullanılmaktadır.(En orjinal popüler ve organik ve iyi ihtimalle !) Sos demek orjinalde karamelli marjinalde frambuazlı oluyor hepsi de ayrı güzel bence hatta kışın karamel yazın ferah ferah frambuazcıyım desem yeridir.
Beğenemediğim incirli muhallebi

 Triliçe hakkında bu kadar şey bildikten sonra evet her yerde yiyemiyorsunuz haliyle hep derim ‘’Kenarda köşede kalan kimi zaman starlardan daha değerlidir’’ Diye. Alibeyköy’de ki Yonca Sütçüoğulları da işte bundan!
Başta triliçe olmak üzere bir çok çeşit sütlü tatlı yapıyorlar.Sürekli müşterisi olduğumdan kulağıma gelen fiskoslar oldu .Triliçeyi kendilerinin popüler kültüre tekrar kazandırdıkları bir çok popüler lokanta için ürettikleri triliçeyi sattıkları ve hatta Ata Demirer’in kendilerinin müdavimleri olduğu edindiğim bazı fiskoslardan desem ?
Adamlar hakkıyla yapıyor bu işi evet üretim aşamasını çok sorgulamadım tabi ama en büyük avantajları her daim ‘’taze  ucuz ve kaliteli’’ ürün bulabilmek hatta yakalarsanız fıstıklı burma kadayıfları tazeyse yumulun derim !

Beğenemediğim fıstıklı muhallebi vol.2

Balkan göçmenlerinde sevdiğim şeylerden biri de doğallığa önem vermeleri ve klasik Türk Damak Tadı’nın aksine şekeri  ‘’abartmamaları’’ mesela kadayıf baymıyor tatlılıktan gayet kıvamında tadı tuzu bence. Dondurmaları var denemedim bir de incirli ve fıstıklı olmak üzere bir çok muhallebileri var denedim ama pek beğenemedim ama kazandibi,tavuk göğsü,kadayıf,triliçe,ekler ve profiterol efsane! Bir de paket ya da servis farketmeksizin ne aldığınıza bakmadan sürekli sorarlar ‘’ekstradan tatlının üstüne fıstık,fındık,Hindistan cevizi ister misiniz ?’’ diye Bence çok hoş bir nüans üstelik herhangi bir ücret de talep etmezler.Ancak dürüst olmak gerekirse profiterol ya da eklerin hamurunu biraz kaba buluyorum fakat kreması ve çikolatası hafif olduğundan alıyorum buna biraz dikkat edilirse güzel daha da güzel olabilir.


Okuduğunuz için teşekkürler J

Yorumlar