İstanbul'un En İyi Kıymalı Kol Börekçileri !




Bazen yapıyorlar ya tüm gazetelerde ; Dünya'dan Kahvaltılar ! Kim ne yiyor sabahları ? Hmmm...Fransızlar sabahları basıyo karbonhidratı basıyor kravusanı da neden hala zayıflar ! ?

Hakikatten neden ya ? 

Oyyy...

Ben herkesten daha çok kahvaltıcıyım sanırım.Ama kahvaltıcyım derken 41 çeşit kahvaltı falan beklemem bir standardım vardır.Nedir o ? Börek !

Kol böreği milli kahvaltımız olabilir mi acaba? Küçükken annem ne kol böreği ne de kürt böreği imkanı yok almazdı ,sebep? Evet çok tontiş bir çocuktum,evet sokaktaki börekçiler pisti (aslında hayır) ve evet pis olan her şey güzeldi (bknz.tükrük köftesi). Gel zaman git zaman büyüyüp para kazanmaya başladığımda herkes gibi çocukken yapamadığım ne varsa onu yapıp onu almaya başlamıştım.Zamanla ilgi alanlarım değişse de değişmeyen tek şey benim börek aşkım oldu !

Annem nasıl beni sindirdiyse ilk maaş kazandığım yıllarda baya bir süre annemin yasakladığı şeyleri alamıyordum sanki köşe başından çıkcakta beni enseleyecek gibiydi.Neyse bir süre sonra almaya başladığım şeylerin başında ilk olarak kol böreği geliyordu.Dene dene,ye ye bayağı bir vizyon edindim sonunda ,hatta iddia ediyorum cv'ye yazılır benim şu tecrübelerim gözlemlerim.
Lafı daha fazla uzatmıyorum vee başlıyorum.Burada bugüne kadar denediğim ve başarılı gördüğüm tüm börekçilerden bahsedeceğim.Burada görmediğinizi tavsiye etmem yani.Ben bu konuda ne kadar mı yetkiliyim ?Kilom kadar ! .

Sarıyer Börekçisi 

Sarıyer Böreği fenomenin doğduğu börekçi diyelim.3 katlı mütevazı güzel bir mekan ama yol üstünde değil biraz içerlerde kalıyor ama denemeye değer.Porsiyon fiyatları zaten üç aşağı beş yukarı aynı dolayısıyla fiyatları porsiyona göre çok iyi.Kıymalı börek; fıstık ve kuş üzümünden yıkılıyor şaka yapmıyorum.Porsiyonları gayet doyurucu ama diğer denediklerime göre biraz yağlı buluyorum.




Ayrıca kıymasında sanırım biraz kuzu da var şöyle ki ;diğer kıymalı börekçilere göre kıyması kokuyor.Biz yeni nesil sentetik yiyeceklere alışkın İstanbul Çocukları'na bu bakımdan hitap etmeyedebilir ama kesinlikle son kararı vermek için ziyaret edilmesi gerekiyor.





Sarıyer Hünkar Börekçisi 

Sarıyer Hünkar Börekçisi tam yol üstünde köşe başında bir yerde.Yer bakımından çok şanslı diyebilirim.
Sarıyer Hünkar Börekçisi'nin kıyması ,Sarıyer Börekçisi'nin kıymasına nazaran kokusuz.



Sarıyer böreğinin özelliği malum kıymalı olmasının yanı sıra fıstık ve üzümünün bol olmasından da kaynaklı olduğu için zaten burada yediğiniz ya da yiyeceğiniz böreklerin hepsi çok çok çok üzümlü ve fıstıklı.Ama ben Hünkar Börekçisi'nin kini daha bir fıstıklı ve üzümlü buldum hatta millette de yaydım gidin yiyin diye.Saydığım börekçilerde sanırım bir numaram burası ama renkler ve zevkler ayrı tabi.



Sarıyer Bilice Börekçisi

Sarıyer Bilice Börekçisi Çayırbaşına gelmeden küçük iki katlı bir yer.Genelde Sarıyer yerlilerinin takıldığı mekan.Yol üstünde olduğu ve hatırladığım kadarıyla park yeri olmadığı için otobüsle falan gelirsen ancak oturup yiyebilirsin yoksa araba park yeri falan bi araba dolusu iş zevki çıkmaz yani.Sarıyer Bilice Börekçisi diğer börekçilere nazaran efsane yağlı,çok yağlı ve bol yağlı.



Ancak malzemeden hiç bir şekilde kaçılmamış.Zaten Sarıyer genelinde ki börekçilerin çoğu malzemede bonkör davranıyorlar.Diğer börekçilere göre buranın böreği bir tık daha soğanlı.Ben soğan ve kıymayı çok yakıştırdığım için o kadar yağlı yemeyi dahi göze alıp gidip yiyorum seyrekte olsa.



Çengelköy Börekçisi

Çengelköy Börekçisi garip bir şekilde şöhretini kıymalı kol böreğinden değil de cevizli-peynirli el açması böreklerinden yapmış.Bir de soğanlı-peynirlisi var el açması böreklerin.


El açması böreklerde sızma zeytinyağı kullanıldığı yazıyor evet doğruda olabilir.Börek olarak sanki böyle baklava yufkasından yapılmış izlenimi veriyor. E yufka az olup iç bol olunca da yağlılık kaçınılmaz oluyor.Ben çok beğenmeme rağmen yağlı olduğu için  yiyemiyorum.Fakat buranın da kıymalı kol böreği ayrı bir güzel.Başlık olarak özellikle Sarıyer Böreği yazmadıysam Çengelköy Börekçisi'nin hatırına. Buranın bir kıymalı kol böreği var...Of of off...

Çengelköy Börekçisi Cevizli-Peynirli Börek


İçerisinde ne fıstık ne de üzüm var .Buraya yazmamda ki sebep ne o zaman ? Lezzet.
Burada ki ustalar öyle bir usta ki ya da şöyle diyelim;tam benim kafamda burada ki ustalar.
Karabiber ve soğan o kadar ahenkli kullanılıyor ki.Ama üzülerek şunu söylebilirim ki bir günü bir günlerini tutmuyor.Bir gün çok bol harç koyuyorlar bir gün hamur yedim diyorsun.Üstelik el açması böreğe nazaran börekleri yağsız dahi denilebilir.Yediğim en hafif kol böreğini burada yedim diyebilirim.

Hatırlayan var mı bilmem ama eskiden sokak poğaçacıları vardı.Bunların az kıymalı bol soğanlı-karabiberli kıymalı poğaçalarının tadı resmen Çengelköy Börekçisi'nde vücut bulmuş.Hele ki böreğinizi alıp Çınarlatı Çay Bahçesine kaçarsanız değme keyfime moduna geçersiniz.

Bu arada ayrıca dikkat ettiyseniz her seferinde küt böreği ve poğaça yememe rağmen börekleri kadar iyi bulamadığım için yazmadım.Yani başta söylediğim buradaki yetkinliğimi ''kiloma'' dayandırıyorum lafının sonuna kadar arkasındayım !


Okuduğunuz için teşekkür ederim :)






















Yorumlar