Kokorecin Tarihine Bir Bakış Ve Dardenia Ton Kokoreç



Hatırlar mısnız ? Kokorecin milli bir mesele olduğunu bilen kaç kişiyiz?
Nereden bakılsa çok efsane geyikler çıkar,mesela en bilinenlerden biri;Avrupa Birliği Uyum Sürecinde kokorecin ''hijyenik'' olmaması gerekçesi ile yasaklanmak istenmesi polemiğiydi. Halk bu polemikle uğraşırken zamanın ses sanatçılarından Mirkelam ''Kokoreç'' isimli şarkısıyla kasıp kavuruyordu ortalığı. Eee, iyi orta gol getirir !

İkinci vukuat kiminle olacak ?Elbette Yunanistan ile.Feta Peyniri'nden,yoğurtdan hızlarını alamamışlarcasına kokorecide sahiplenmek elbette yine onlara düşecekti.Ama adı kokoretsi isimler hep değişik oluyor ya.

Aslında kesin olmamakla beraber kokorecin ''icadı''na bakılırsa 1960'larda öncelikle Yunanistan'da ortaya çıkıyor ardından 1970'lerde İzmir'de fakat biz de ki kokoreçten biraz daha farklı Kokoretsi.

Yunan kokoreci başta;böbrek,yürek,karaciğer gibi iç organların bağırsağa sarılması ile yapılıyor ve yanlış bilmiyorsam ağırlıklı porsiyon olarak tüketiliyor.

Türk usulü kokoreç ise ;uykuluk ve iç yağın bağırsağa sarılması sonucu yapılıyor ve porsiyondan ziyade ekmek arası salaş olarak yenmesi makbul görülüyor.

Kokoreç bizden farklı olarak Azerbeycan,İran,Balkanlar gibi geniş coğrafyalara mal olmuş bir lezzet olduğundan aslında çokta senin benim olayına bakmayıp tadını çıkarmak lazım.

Kokoretsi


Eskiden her ne kadar bir gariban atıştırmalığı olsa da şimdilerde yeni fast-food akımının yükselen yıldızlarından olan kokoreç hiç denenmediği bir etle yapılmış olur da ben yemez miyim ?

Daha önce ki kokoreç maceralarımın linkini aşağıda bırakıyorum.Okumak isterseniz bakabilirsiniz;

Eminönü Kokoreççileri

Şıkıdım Kokoreç

Midyeci Ahmet Kokoreci

Çengelköy Kokoreççisi

Ton Balığı desem ? Şok oldunuz değil mi ?Ben de ilk duyduğumda inanamamıştım ve hemen yola koyuldum !

İşin içinde hem balık hem kokoreç olunca tabii ki de bu işin en çok sevineni ben olacaktım.Kim mi yapmış? Kahramanımız Dardenia !

Dardenia ile olan ilişkim çok kronik; seviyorum sevmiyorum kaç yaprak var bilmiyorum mod on.
En son şu tweeti atmıştım mesela ;



Aaa twitter demişken linkimle yeşillendireyim ;

Twitter adresim

Neyse sonracım tabii ki favorim olan Ortaklar Şubesi'ne yine akşamın bir kör vakti gittim.Tıpkı Nişantaşı Şubesi'nde olduğu gibi...


Kapanışa yakın gitmeme rağmen bütün çalışanlar jilet gibi hali hazırda müşterilere hizmet veriyordu yine çok beğendim.

Midye tava,ekmek arası uskumru,ekmek arası mezgit fileto ve ton kokoreç söyledim. Diğer ziyaretlerimden farklı olarak mezgit fileto ve ton kokoreç söylemiştim.Mezgit fileto panini ekmeğine hazırlanıyor ve fish burger de bulunan panesinin aynısı ile yapılıyor.Israrla tatsız ve kalın bulduğum fish burger etinden yapıldığı için resimlerini çekmedim.Ama diğer yazıları aşağıdan okuyabilirsiniz;

Dardenia yazım-1

Dardenia yazım-2

Dardenia yazım-3


Her ne kadar konumuz ton kokoreç olsa dahi bu kadar naif bir balık olan Mezgit Balığı'nın bu kadar tatsız,kalın ve sert bir paneleme ile çevrelenmesi minnoş kalbimi ne kadar kırıyor anlatamam.

Buradan yetkililere sesleniyorum ! Mezgit fileto panesini daha naif,ince ve karabiberli yapın ne olur. Siz hiç ; salatalıksız cacık yediniz mi ?Siz hiç nohutsuz tavuk pilav yediniz mi ? Siz hiç White Chocolate Mocca'nızı White Chocolate'sız içtiniz mi eeeyyy Dardenia !

Karabiber her şeye yakışır doğru amma beyaz et fenomeni apayrı resmen.

Ton kokoreçe dönelim;tekrar bir heyecanla söyledik.Biraz ön yargılı oluyor insan tabi ama kim düşündüyse helal olsun.Ton kokoreç Ton balığından yapılmış sosis ekmeği diye tabir ettiğimiz ekmeğin içerisinde servis ediliyor.


Löp et derler ya işte o löp et ton balığından oluyor ki çok yerinde bir balık seçimi olmuş. Her şeyi kokoreç ama ton balığından ? Domatesi,kekik tadı,pişirme usulü aynısı kokorecin hatta biri bana getirse derim ki; ''off kokorece bak !'' resmen kokusu falan da aynı ben şok !

Tarif olarak harika bir şey yapmışlar bence ; ancak kokoreçte hani o yanıklık seviliyor ya,ya da ben seviyorum bilemedim, işte o olmamış.Bana gelen kokoreç sanki biraz fazla yanmış kuru gibiydi daha az pişirilirse daha iyi olacağını düşünüyorum belki de bana öyle denk geldi kim bilir?



Fiyat-kalite dengesini beğendim  tat olarak harika ve bildiğim kadarıyla da tek !

Şimmmdii Kokoretsi'ciler düşünsün !

Okuduğunuz için teşekkürler :)
























Yorumlar